Annons

BE-behörighet och vad du får dra med din Santa Fe

1
I vårt tidigare forum avhandlades frågan om BE-behörighet och vad du får dra med din Santa Fe. För att sammanfatta den lite ”yviga” debatten har jag försökt dra ut vad som verkligen gäller. Uppgifterna är hämtade från mitt registreringsbevis och jag tror att alla modeller (2,4, 2,7 diesel, man/aut) har samma totalvikt, 2.380 kg.

BE-behörighet krävs när:

Släpvagnens tjänstevikt överstiger 750 kg, om släpets totalvikt är högre än bilens tjänstevikt.

När bilens och släpets sammanlagda totalvikt är högre än 3.500 kg, även om släpets totalvikt är lägre än bilens tjänstevikt.

Släpets vikt får aldrig överstiga dragbilens högsta släpvagnsvikt.

Tjänstevikt för bil:
Bilens vikt i normalt körklart skick inklusive reservhjul, verktyg, drivmedel, olja och vatten samt förare med beräknad vikt till 70 kg.

Tjänstevikt för släp:
Vikten av släpet i normalt körklart skick.

Totalvikt bil/släp:
Fordonets tjänstevikt plus maxilasten.

När det gäller våra bilar (Santa Fe 2,4 GLS exkl.) gäller följande:
För att bilen skall få framföras med B-körkort får släpets totalvikt inte överstiga 1.120 kg.

Det innebär t ex en husvagn med tjänstevikt 1030 kg och en totalvikt på 1120 kg (möjlighet att lasta 90 kg). Här går gränsen för vad du får dra. Kliver du upp ett steg i storlek så hamnar du troligen runt en totalvikt på 1.240 kg och då är det ”kört” med B-behörigheten, nu krävs det BE då ekipagets sammanlagda totalvikt uppgår till (Santa Fe 2.380 kg plus husvagn 1.240 kg) 3.620 kg.

Kör inte olagligt, tänk på att försäkringen inte gäller vid olovlig körning. Skaffa dig BE-behörighet. Har för första gången sett en röd inramad ruta i KABE´s senaste utskick som varnar för att överstiga gränsen för B-behörighet.
/Fjällis med 3 Santor och nu SAAB 9-5 SportCombi 2,0t BioPower 2007.
Annons

2
Fjällis skriver:

Släpets vikt får aldrig överstiga dragbilens högsta släpvagnsvikt.

Här kommer väl en av fördelarna med BE behörigheten in.

Med BE behörighet är det bruttovikten på släpet som räknas, med "bara" B behörighet är det släpets totalvikt på pappret.

Ett lysande exempel är om man ska dra ett bilsläp. Tom bilkärra väger inte så himla mycket, men man får lasta ganska mkt på den, vilket gör att totalvikten är hög. Totalstopp att dra även tom, om inte BE behörighet finns. Har Du däremot BE behörighet, kan Du dra ett släp med högre totalvikt än vad bilens högsta släpvagnsvikt anger, så länge Du inte lastar mer än vad bilens reg.bevis säger. Skulle man bli inninkad till vägkanten, ligger bevisbördan på ordningsmakten, dvs. de behöver väga Ditt ekipage om de misstänker överlast.

PS! I det gamla forumet nämndes "tågvikt".
I registreringsbevisets tilläggsblad står den angiven på rad: T51A, "sammanlagda bruttovikten..."

//Santaclaus