Annons
Annons

Re: Handboms IX35

2
Tjena!

Är inte helt säker på tillvägagångsättet för just Tucson/ix35 men gissar på att det är som för de flesta andra bilar. Då justerar man först och främst vid bromsbackarna, via stjärnskruven innanför bromsskivan (insidan av bromsskivan fungerar som en trumbroms för parkeringsbromsen). Kom ihåg att först och främst släppa efter kabeln vid handtaget inne i kupén. Tror för övrigt inte att det finns något inspektionshål att utgå efter när man ska justera backarna, varken bakom bromsskölden eller framifrån via bromsskivan och hjulnavet (bilen har hjulmuttrar = pinnbultarna sitter i vägen i navet), så man får lossa bromsskivan och justera så pass mycket så att bromsskivan precis går att montera över backarna och att hjulet därefter går att snurra cirka 1,5-2 varv för handkraft, när man skruvat på det. Sedan spänner man återigen kabeln vid handbromshandtaget inne i bilen precis tills det blir lite spänst i det.

Är det helt nya bromsbackar och skivor som ska monteras så kanske man får efterspänna lite, beroende på hur mycket/lite man först spänner.

Generellt så ska handbromsen ta på 2-3 klick, max, när grejorna är nya.

Mvh

Re: Handboms IX35

5
Så då var det fixat.
- Lyft upp baken, skruva loss bakhjulen. Tag bort gummilocket på framsida av skiva, vrid hålet till klockan sex.
- Lossa bakväggen på mittkonsollen inne i bilen (tunn bred skruvmejsel i skarven och bänd till lite) plastväggen sitter fast med
"Fjädrande plastpluggar". Här kommer du åt muttern till vajerjusteringen.
- Lossa vajrarna (det går bra utan verktyg, klicklägen då du lossar med fingrarna).
- Justera bromsbackarna genom att med platt mejsel vrida på "kugghjulet" inanför hålet.
- Slutligen, spänn med fingrarna upp vajrarna.
Sen var det bara att trycka tillbaka plastväggen samt gummilocket på med hjulen och iväg till besiktning.

Re: Handboms IX35

6
Gött att det ordnade sig!

Jag ser nu att jag skrev fel ang. inspektionshålet, precis som du beskriver så finns det ett inspektionshål i bromsskivan varav man kan skruva på stjärnhjulet med en platt mejsel utan att demontera skivan.

Mvh