Annons

Problem med elektronisk servostyrning (EPS)

1
Hej på er,

Jag har haft återkommande problem med den elektroniska servostyrningen på min Hyundai i30cw från 2009.

Bilen:

Hyundai i30cw från 2009.
Nu har den gått cirka 12 000 mil.
Fungerar utöver detta helt OK.

Jag köpte bilen i januari 2022. Då hade den gått cirka 11 000 mil. Efter ungefär 2 månader uppstod problem med servostyrningen när jag startade bilen. Den var extremt trögstyrd och gick inte att köra. EPS och ESP lamporna lyste. Bärgare hämtade bilen och körde till bilfirman där jag köpte bilen. Det konstaterades att det var fel med kontaktrullen och denna byttes. Så långt allt gott.

Andra gången uppstod felet i slutet av januari 2023. Samma problematik: Startar bilen, ska backa ut från carporten och servostyrningen är tvärdöd. EPS och ESP lamporna lyste. Bärgare hämtar bilen, den körs till annan verkstad som konstaterar att felkod säger att det är fel på kontaktrulle igen. Bilfirman/verkstaden där jag handlade fixar detta igen.

Igår (27/5) slutade styrservon att fungera under körning. Jag var på väg hem och noterade vid en vänstersväng att styrningen var extremt trög. EPS och ESP lamporna lyste. Det gick dock att köra bilen hem men roligt var det inte. Jag parkerar, går in och lastar av mina prylar. När jag sedan går ut och startar bilen igen (på ren chansning) så är lamporna inte längre tända. Styrningen känns som vanligt. Har testat att starta den 4-5 gånger sedan igår och inga problem. Har dock inte vågat köra med den annat än att backa upp och ner på uppfarten.

Hur ska jag agera på detta, tycker ni? Spontant vill jag bara bli av med den för att slippa ångesten.

Jag har t om 31/5 på mig att besikta och det återstår ett litet lån på 30k.

Frågor:

1. Vad kan det bero på att EPS slutar funka och sedan funkar igen efter en omstart?
2. Vågar jag köra den korta sträckor? Till besiktning och bilhandlare (för att byta in).

Andra tankar, idéer, uppslag?

Givetvis kommer jag säga till bilhandlaren att det varit det här problemet med den så får de ta ställning.

Tacksam för alla svar! :)